Archeologen hebben in Syrië een opmerkelijke ontdekking gedaan die de geschiedenis van het schrift herschrijft. In een tombe in Umm el-Marra, nabij Aleppo, zijn kleicilinders gevonden die mogelijk het oudste alfabetische schrift bevatten. Deze vondst, gedateerd op ongeveer 2400 v.Chr., is ongeveer 500 jaar ouder dan de voorheen oudste bekende alfabetische inscriptie uit de Sinaïwoestijn.
De tombe, daterend uit de vroege bronstijd (2600–2150 v.Chr.), bevatte naast menselijke resten ook waardevolle objecten zoals sieraden en aardewerk. Onder deze vondsten bevonden zich vier kleicilinders van ongeveer vier tot vijf centimeter lang en één centimeter dik, ingekerfd met acht unieke symbolen. Sommige symbolen kwamen herhaaldelijk voor, wat suggereert dat ze klanken vertegenwoordigen die overeenkomen met letters zoals a, i, k, l, n, s en y.
Glenn Schwartz, archeoloog aan de Johns Hopkins University en een van de leiders van de opgraving, vermoedt dat deze symbolen deel uitmaken van een primitief alfabet. Hoewel de exacte taal onbekend is, vertonen de tekens gelijkenissen met West-Semitische talen zoals oud-Hebreeuws, Aramees en Arabisch. De inscripties zouden namen kunnen bevatten of objecten in de tombe kunnen labelen. Zo zou de inscriptie ‘sl’nw’ kunnen verwijzen naar de naam Sillunu.
Deze ontdekking werpt nieuw licht op de oorsprong van het alfabet en suggereert dat het alfabet mogelijk eerder en op een andere locatie is ontstaan dan voorheen werd gedacht. Het benadrukt het belang van voortdurende archeologische inspanningen om ons begrip van oude beschavingen en hun communicatiemethoden te verdiepen.
Lees het volledige artikel op: Archeologie Online
Geef een reactie